Pěstování i zpracování pro dosažení maximálního účinku

Pěstování

Pěstování ženšenu je zcela odlišné od pěstování ostatních plodin. Korejský ženšen vyžaduje mírné podnebí, střídání čtyř ročních období, dostatečné letní srážky a samozřejmě úrodnou půdu a čistý vzduch. To vše se nachází v centrální části Koreje a proto je tato část světa tím nejlepším místem pro pěstování tohoto „přírodního zázraku“. Pole musí být pečlivě vybráno, protože úroda je závislá na kvalitě půdy a poloze pozemku.

Tam, kde je ženšen jednou sklizen, může být znovu pěstován nejdříve po patnácti letech. Způsob přípravy půdy je také velmi náročný. Minimálně dva roky před výsadbou je půda opakovaně upravována hlubokou orbou a je obohacována přírodními živinami. Také sazenice jsou pěstovány ve speciálně připravených a ošetřovaných půdních lůžkách. Korejský ženšen musí být pěstován ve stínu, který ochraňuje rostliny před přímým slunečním zářením. A samozřejmě bez použití chemických hnojiv! Pěstování ženšenu vyžaduje zemědělství, které zachovává způsoby tradičního přírodního hospodářství a toto umění tradičního pěstování ženšenu se v Koreji předává z generace na generaci.

Je důležité sklízet kořeny, které jsou maximálně narostlé, ale také zachovávají rovnováhu mezi hlavičkou, hlavním kořenem a postranními kořeny (tělo a vlasy). K tomuto dochází nejčastěji mezi 5-7 rokem. V tomto období dosahuje kořen ženšenu optimální velikosti a obsahuje nejvyšší množství aktivních látek.

pestovani

Zpracování

Čerstvý kořen

Ženšen sklizený z pole se nazývá čerstvý ženšen. Obsahuje zhruba 75% vody a proto není jednoduché ho skladovat déle než týden. Z tohoto důvodu se ženšenový kořen upravuje sušením.

Ženšen bílý (Radix ginseng album)

Bílý ženšen se získává tak, že se oškrábaný čerstvý ženšen usuší na slunci nebo v horkém vzduchu bez páry.

Ženšen červený (Radix ginseng rubrum)

Červený ženšen není před sušením oškrábán, ale důkladně tepelně zpracován pařením v horké páře. V této fází je obsažený škrob karamelizovaný, což způsobuje zvýšení účinnosti saponinů a aktivních účinných látek. Během tohoto procesu mění svou barvu na světle hnědou až sytě červenou. Tato úprava ženšenu je vůbec nejlepší.

Taekuk-sam

Pokud je čerstvý ženšen pouze krátce vystaven páře nebo povařen a hned usušen, pak se nazývá Taekuk-sam.

Fermantace

Společnost Ginlac již mnoho let zaměřuje své úsilí na výzkum nových produktů a technologií. Je držitelem několika patentů. Jako první začali využívat proces fermentace, čili mléčného kvašení, u korejského ženšenu.

Během mléčného kvašení se spotřebovává cukr a za účasti enzymů vzniká řada kyselin, tou nejdůležitější je kyselina mléčná. To se zcela přirozeně děje ve střevě, kde fermenty štěpí velké molekuly na malé, které mohou procházet buněčnou membránou. Pokud ovšem organismu takové fermenty dodáme už připravené, velice mu ulehčíme práci, což je pro mnohé z nás velkým přínosem pro zdraví.

Pokud obohatíme výrobky z ženšenu o ženšen fermentovaný, významným způsobem usnadníme organismu zpracování a využití všech aktivních látek.

fermentace

Značka kvality Korea INSAM

Značka Korejského ženšenu Korea INSAM je registrovaný národní trademark pro Korejský ženšen a produkty z něj vyrobené.

Tuto značku zaregistrovalo Korejské ministerstvo zemědělství v roce 1999 na podporu obchodu a proto, aby odlišilo původní kvalitu korejského ženšenu od ostatních „ženšenových“ výrobků a aby ochránilo kvalitu a jméno. V Jižní Koreji je jen několik výrobců, kteří splňují náročné požadavky kvality a mohou tuto značku na svých výrobcích používat.

insam-logo